Infoa pennunostajalle

Pennut luovutetaan sisäsiisteinä, rekisteröitynä, sirutettuna, sääntöjen mukaan rokotettuna, madotettuna ja terveystarkastettuna aikaisintaan 14 viikon iässä, mutta käytännössä yleensä 16vk iässä, rokotusten takia sekä painon ollessa vähintään 1200g.
Pennut saavat mukaansa pentupaketin, joka sisältää mm.

  • penturuokaa 
  • hoito-ohjeet sekä tietoa mm. ruokinnasta ja vinkkejä muista tarpeellisista jutuista
  • Suomen kissaliiton rekisterikirjan sekä pennun ja sen vanhempien terveystiedot
  • kasvattajan tuki kissan eliniäksi

Pennut annetaan vain sisäkissoiksi. (Kissat voivat ulkoilla valjaissa tai ulkoaitauksessa).

Pennunostajat haluan kaikki tavata ennen sitovaa varausta, jonka jälkeen sitova varaus tapahtuu 250 euron varausmaksulla, joka vähennetään myöhemmin kokonaishinnasta.

Varauksia ja pennunkatsojia alan yleensä ottamaan vastaan aikaisintaan, kun pennut ovat tulleet 4-5 viikkoisiksi.

 

Kasvateistani toivon kuulevani myös jatkossakin sen kuulumisia.

Toivon myös, että jos syystä tai toisesta omistaja joutuu luopumaan kasvattamastani kissasta, niin hän ottaisi ensiksi yhteyttä minuun, jotta voisin ostaa kasvattini takaisin tai ainakin etsiä sille hyvän uuden kodin. En halua kasvattieni joutuvan missään tapauksessa kiertoon.

Miksi rotukissa maksaa?
 
Rotukissan kasvattajat kohtaavat useasti ihmettelyä pentujen hinnoista. Sitkeässä on ajatus siitä, ettei kissan kuulu maksaa mitään. Kasvattaminen tuo väistämättä kuluja. Jos niitä ei ole, on jossain oikaistu ja paljon. Kissa ei myöskään ole niin itsellinen olento, että se kaikesta selviytyisi ilman ihmisen apua. On surullista että sitä edelleen pidetään säänkestävänä erakkona, joka kulkee omia polkujaan. Pennunostaja maksaa myös kasvattajan taidoista! 
 
Mitä siis pennunostaja saa 

Rekisteröity kasvattaja on sitoutunut Kissaliiton tai muun kattojärjestön sääntöihin. Näiden sääntöjen tarkoituksena on taata jalostuskissojen ja siten myös pentujen hyvinvointi ja terveys.  Rekisteröity kasvattaja on käynyt kasvattajakurssin (mahdollisesti myös lisää syventäviä kursseja), näin hän osaa hoitaa emon ja pennut asianmukaisesti tiineydestä luovutusikään. 

Jalostuskissat on valikoitu myös terveyttä silmällä pitäen:

- Niiden sukusiitosaste on rodun tilanteeseen nähden hyvä

- Perinnölliset sairaudet on huomioitu eri sukuja (linjoja) yhdistellessä

- Rotuyhdistyksillä on kullekin rodulle omat suositellut terveystestit, joista kasvattajat ovat tietoisia ja niitä noudattavat.  Sekarotuisuus ei ole tae terveydestä! Eikä kissan rekisteröinti jälkikäteen ole mahdollista. 

-Emot ovat ihmisiin sosiaalistuneita. Tämän ominaisuuden ja luottamuksen ihmisiin ne siirtävät jälkikasvuunsa. Pentujen kanssa on myös oltu mahdollisimman paljon niiden pentuaikana, jotta ne ovat tottuneet ihmisiin ja käsittelyyn. 

- Rekisteröity kasvattaja tuntee rodun erityispiirteet ja osaa ohjata pennunostajaa kissan hoidossa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kasvattaja myös pyrkii valitsemaan kullekin pennunostajalle soveliaan pennun, tarkoitus ei ole vain päästä pennuista eroon. 
 
Pentueen suorat kulut
 
kulut ovat keskimääräinen arvio ja voivat vaihdella paikkakunnittain tai muista tekijöistä johtuen. 
 
Kollinomistajalle astutusmaksut n. 100 – 150€/pentu  Rekisteröintimaksu (rekisterikirja) 34€/pentu
Pyhä Birman Kissa ry 2015
 
Eläinlääkärikulut (esimerkkihinnat Animagi ja Tuhatjalka):  Pentuetarkastus 87€ ensimmäinen pentu, seuraavat 10€/pentu  Tunnistusmerkintä (mikrosirut) n. 50€/pentu 

Rokotukset (x2 ennen luovutusta), yhteensä n. 140€/pentu. 

Lisäksi kasvattaja saattaa testauttaa pentujen veriryhmät ja laittaa verinäytteet kissojen geenitutkimukseen. 

Pentujen madotus useaan kertaan (Axilur)  

Pentueen ruokinta (monipuolinen laadukas ravinto, arvio n. 100€/pentu) 

Kissanhiekka (pennut ovat jo melko pienestä sisäsiistejä, toisin kuin esim. koiranpennut) 

Kissanpennut luovutetaan aikaisintaan 14 viikon iässä! Näin niillä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä riittävästi emon opeissa ja pentuesisarustensa kanssa ja ne ovat riittävän kypsiä uuteen kotiin. Mitä vain yllättävää voi sattua pentueen kohdalla: emon tai pentujen sairastuminen, sektio, muita synnytyskomplikaatioita jne. Vastuuntuntoinen kasvattaja ajattelee kissan parasta ja hoitaa nämä asiat eläinlääkärissä kuntoon. Kasvattaja pitää myös pennut yli luovutusiän jos ne eivät ole terveitä tai muuten valmiita uuteen kotiin.
 
Epäsuorat kulut pennuista 

Suunnitelmallinen kasvattaminen vaatii rahallista panostamista jalostuskissoihin 

-Kasvattaja on saattanut tuoda kissoja ulkomailta (kulut ovat suuret, koska niihin sisältyvät myös matkakulut, rekisteröintikulut uudessa kotimaassa, testaukset jne.) 

-Yhdellä emolla ei teetetä loputtomiin pentuja. 

-Sopiva kolli saattaa asua toisella puolella Suomea tai jopa ulkomailla. Astutusmatkoja saattaa tulla useampi ennen onnistumista. 

Kissalan testit ovat ajan tasalla: 

-jalostuskissat ovat ohjeiden mukaisesti testattu, rokotettu ja terveiksi todettu. Ei kasvateta sairailla kissoilla. Myös loishäädöt ovat kunnossa. 

-Useamman kissan taloudessa jossa kissat liikkuvat esim. näyttelyissä, kolleja lainataan ulkopuolelle ym. tulisi kissat testata ajoittain sienen varalta. 

Kasvattajanimen rekisteröinti (Suomen Kissaliitto, Fife) 150€  Omien kissojen näyttelyttäminen kuuluu myös hyvään kasvattamiseen. Vuonna 2015 näyttelymaksu on n.36€/näyttely (kotimaassa). Toki tämä on myös osa harrastusta ja toiset käyvät näyttelyissä enemmän. 

Suomessa kissojen kasvattaminen toimii harrastepohjalla, määrä ei todellakaan korvaa laatua. Kissa on pitkäikäinen lemmikki siinä missä koirakin, siksi hyvät lähtökohdat elämään ovat tärkeät. 
 
Rekisterikirjan eteen on tehty paljon työtä
 – siksi rotukissa maksaa.

Kommentit

21.09.2021 22:09

Hannele Sangi

Tuo teksti pitäisi olla myös kissaliiton sivuilla !
Oli kyllä hyvä tietoisku !